FILMMAKER VAN DE MAAND: VICTOR LÖW!

GT (Gevestigd Talent) Victor Löw (1962) is een bekende Nederlandse acteur. Hij speelt zowel op het toneel als in televisie en film. Zijn eerste filmrol was een bijrol in De Noorderlingen van Alex van Warmerdam. Daarna speelde hij onder meer in De flat en in de Oscar-winnende films Antonia (1995) en Karakter (1997). Voor zijn rol als de crimineel Jack in Lek (2000) kreeg hij een Gouden Kalf. En Victor vervulde de rol van ‘de mond’ in de korte film @de overkammer van Raymon Hilkman die Equs Film mede produceerde.

Wat zie je zelf als de start van je carrière?

De start van mijn carrière is een toneelstuk dat heet ‘een bruid in de morgen’ bij de Haagse Comedie in 1986, ik was 24 en was net klaar met de Toneelschool. Meteen na de toneelschool was dat mijn eerste rol in het gesubsidieerde toneel.

Welk opstapje is bepalend geweest in je carrière?

De rol in het bovengenoemde toneelstuk was al direct een grote rol. Ik speelde een jongen van 18 toen ik 24 was, maar dat ging natuurlijk wel. Ik kwam toen vast bij het gezelschap van de Haagse Comedie. Maar toen ik daar twee jaar zat werd de Haagse Comedie opgeheven na 40 jaar. Mijn eerste twee jaar bleken hun laatste twee jaar te zijn. Dit werd daarna het Nationale Toneel, opgericht door Hans Croiset en dat heet nu het Nationale Theater. Na drie jaar ben ik toen naar Antwerpen gegaan waar ik op de Toneelschool heb gezeten. Na deze periode heb ik bij de Blauwe Maandag Compagnie vier jaar gespeeld. Daar heb ik heel veel geleerd en dat heb ik met extreem veel genoegen gedaan. Daarna ben ik freelancer geworden. In totaal heb ik zeven jaar in vast dienst gewerkt, verspreid over drie gezelschappen. Maar langzaam aan ben ik toen steeds meer televisie en film gaan doen en heb ik de stap gemaakt naar Joop van den Ende waar ik vier jaar gewerkt heb bij stageholding. Hierna heb ik een jaar of 6 ‘De Verleiders’ gedaan bij Inge Bos Theaterproducties. Een mooie productie die gaat over de analyse van de macht binnen ons kapitalistische systeem. En toen brak corona uit en ging alles voor twee jaar in Lockdown. Dat was voor mij een omwenteling want nu is alles anders voor mij.

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op ‘De Openbaring’, mijn meest recente werk. Dit gaat over een man die Godsdienstwaanzinnig wordt in tijden van Corona. We hebben hier 16 jaar over gedaan. Het script voor deze film lag al jaren in de kast, maar een grote verandering in mijn persoonlijke leven heeft ervoor gezorgd dat ik de film na al die jaren toch gemaakt heb. Daarnaast sloot het idee goed aan bij de factoren tijdens de Coronacrisis.

Wat is je grootste misser?

Het is niet ‘des showbizz’ om dat te zeggen. Je kan natuurlijk een misser hebben gemaakt kijkend naar de box office, dat niemand het gezien heeft of zo. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je jezelf vreselijk vindt. En het is een mening op zich, anderen vonden het misschien wel geslaagd. Voor mij is mijn beste recente werk ‘De Openbaring’ ontzettend bijzonder omdat je er 16 jaar naar toe leeft en als je het dan uiteindelijk voor elkaar krijgt is dat gewoon geweldig. Dus dat is al succes. Maar er kunnen allerlei verschillende kanten aan succes en missers zitten. ‘De Prooi ‘(2016) van Dick Maas, had hele goede recensies maar er zijn maar 30.000 mensen naar toe geweest en dat is voor een Dick Maas film bijna een ramp. Daar horen gewoon minimaal 4 of 500.000 mensen heen te gaan. Maar in China scheen het een hit te zijn. Dus bepaalde projecten kunnen missers zijn vanuit het ene publiek maar een hit vanuit het andere publiek.

Is een bedrijf als Equs-film dat Nieuw Talent een kans geeft van belang voor nieuwe makers?

Met EQUS FILM heb ik een korte film gemaakt, ‘De Overkammer’ (2021). Ik vind het belangrijk dat beginnende mensen in de industrie een podium krijgen. Je ziet overal: we zoeken personeel, ervaring gewenst. Hoe moet je beginnen? Ooit moet je ergens beginnen terwijl je de ervaring nog niet hebt. Anders kan je het ook niet opdoen. Dus ik heb ontzettend genoten van mijn samenwerking met het nieuwe talent, regisseur Raymon Hilkman. En ik heb begrepen dat hij het op festivals heel goed doet. Het is heel goed gespeeld en heel kort en origineel. Een goede film en een meesterlijk idee, dat is kunst.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Naar aanleiding van alles wat niet doorging door Corona ben ik een filmbedrijf begonnen. Ik heb allemaal ideeën en titels die ik moet verwerken. Ik moet de hort op om te kijken of ik distributie en afzet kan vinden. Ik heb zoveel energie gekregen toen ‘De Openbaring’ doorging dat ik dacht dat ik andere dingen misschien toch ook wel zou kunnen doen. Je probeert altijd die boog van werk goed strak te houden en je hebt dan allemaal ideeën die je te binnenschieten maar daar komt dan nooit iets van. Nu is de tijd er voor!

Dan hebben we nog de kettingvraag van Raymon Hilkman voor jou.

Wat is het verschil tussen de acteur Victor Löw tegenwoordig (nu) en de acteur Victor Löw die net was afgestudeerd aan de toneelschool?

Tot kort geleden had ik een heel steady ritme. Maar door de coronacrisis is mijn hele leven op z’n kop gezet. Mijn hele ritme van m’n 24e tot 57e is helemaal doorbroken. Ik hoor het van andere mensen ook, die 20 of 30 jaar een leven hadden waar cultuur een heel groot deel van hun bestaan was, hebben nu een hele andere stijl. Het is gewoon doorbroken!

En dan de kettingvraag. Je hebt samen gewerkt met visagist en Nieuw Talent Julia Warmerdam bij ‘de Overkammer’. Wat zou je haar willen vragen?

Zij is een visagiste en heeft meegewerkt aan De Overkammer. We hadden toen een afgietsel van mijn gezicht nodig om een mond te kunnen maken. Zij heeft mij toen ‘afgegoten’. Ik val altijd bijna in slaap bij dit soort dingen. Ze zetten namelijk een muziekje op en alle geluiden om je heen worden steeds meer gedempt door alle lagen die je over je heen krijgt. Maar je wordt wel helemaal dicht gesmeerd. Je hebt wel gaten in je neus om te ademen maar verder is alles dicht. Dus als je moet hoesten is dat een probleem want dan moeten ze je bevrijden. Als je claustrofobie hebt kan je dat eigenlijk niet doen. Mijn vraag aan haar is dan ook of ze veel acteurs in paniek heeft meegemaakt bij dit soort werk.